Apakah E-commerce/E-dagang ?

E-commerce  juga dikenali sebagai perdagangan secara elektronik atau perdagangan di dalam internet, merujuk kepada membeli dan menjual barangan atau perkhidmatan menggunakan internet, dan pemindahan wang serta data untuk melaksanakan transaksi ini.

E-commerce sering digunakan untuk merujuk kepada jualan produk fizikal secara dalam talian, tetapi ia juga boleh menerangkan apa-apa jenis transaksi komersial yang difasilitasi melalui internet.

E-commerce merujuk kepada semua aspek operasi perniagaan dalam talian dan E-commerce merujuk secara khusus kepada transaksi barangan dan perkhidmatan.

Sejarah e-niaga bermula dengan jualan dalam talian yang pertama: pada 11 Ogos 1994 seorang lelaki menjual CD oleh Sting band kepada kawannya melalui laman web NetMarket, sebuah platform runcit Amerika. Ini adalah contoh pertama pengguna membeli produk dari perniagaan melalui World Wide Web atau “E-commerce” seperti yang biasa kita ketahui hari ini.

Sejak itu, E-commerce telah berkembang untuk menjadikan produk lebih mudah untuk ditemui dan dibeli menerusi peruncit dan pasar dalam talian. Freelancer bebas, perniagaan kecil, dan syarikat besar semuanya mendapat manfaat daripada E-commerce, yang membolehkan mereka menjual barang dan perkhidmatan mereka pada skala yang tidak mungkin dengan runcit offline tradisional.

Jualan e-dagang runcit global dijangka mencecah $ 27 trilion pada 2020.

Jenis Model E-commerce

Terdapat empat jenis utama model e-dagang yang boleh menggambarkan hampir setiap transaksi yang berlaku antara pengguna dan perniagaan.

1. Perniagaan kepada Pengguna (B2C):
Apabila perniagaan menjual barang atau servis kepada pengguna individu (cth. Anda membeli sepasang kasut dari peruncit dalam talian).

2. Perniagaan ke Perniagaan (B2B):
Apabila sebuah perniagaan menjual sesuatu yang baik atau perkhidmatan kepada perniagaan lain (cth. Perniagaan menjual perisian-sebagai-perkhidmatan untuk perniagaan lain untuk digunakan)

3. Pengguna kepada Pengguna (C2C):
Apabila pengguna menjual barangan atau perkhidmatan kepada pengguna lain (cth. Anda menjual perabot lama anda di eBay kepada pengguna lain).

4. Pengguna untuk Perniagaan (C2B):
Apabila pengguna menjual produk atau perkhidmatan mereka sendiri ke perniagaan atau organisasi (mis. Pengaruh influencer menawarkan pendedahan kepada penonton dalam talian mereka sebagai pertukaran dengan bayaran, atau jurugambar melesenkan foto mereka untuk perniagaan untuk digunakan).